Draparea cu licheni

Pereții sunt elemente arhitecturale ce ajută nu numai la construirea unui spațiu, ci și a identității acestuia. Spre deosebire însă de finisajele obișnuite, draparea cu licheni este o metodă foarte rapidă și spectaculoasă de modificare a aspectului unui interior. Procedeul constă în aplicarea lichenilor prin lipire pe o suprafață verticală, fixă sau mobila. Se pot îmbrăca astfel, în orice model, de la pereți structurali până la panouri mobile, uși glisante și pereți desparțitori mobili, totul pentru a obține efectul dorit.
Această metodă nu este însă una de finisare în sensul tradițional al cuvantului. Chiar dacă protejeaza parțial pereții sau suprafața pe care sunt amplasați, nu pot înlocui finisajele speciale hidro sau ignifuge. De aceea, se recomandă aplicarea lor pe o suprafață prefinisată, masa vegetală reprezentând componenta estetică a procedurii de finisare.

Avantajele oferite de lichenii decorativi

Maleabilitatea în utilizare, deoarece pot fi plasați pe orice suprafață cu adezivul corespunzator;
Paleta cormatică generoasă, oferind 16 nuanțe atractive, cu un bun contrast, cu ajutorul cărora se pot realiza modele, compoziții, sau simboluri după necesități;
Hidro-sensibilitatea, lichenii reacționând la condițiile de mediu, oferind indicii asupra nivelului de umiditate;
Afinitatea pentru umiditate, ce poate “salva” anumite zone de la pericolul igrasiei;
Nu necesită îngrijire!
Anduranță, fiind puțin sensibili la atmosfera poluată a încăperilor și rezistând în timp până la 10 ani;
Nu atrag insectele și nu găzduiesc nici un fel de organisme cu potențial dăunator!
Nu produc alergeni sau substanțe iritante, astfel încât persoanele cu alergii sau sensibilități nu sunt afectate în nici un fel.

Ce sunt lichenii utilizati pentru aceasta procedură?

Lichenii, în natură, sunt niste organisme deosebite datorită naturii lor simbiotice, fiind compuși dintr-o ciupercă și o algă. Sunt extrem de rezistenți, dezvoltandu-se chiar și în cele mai aspre condiții și în medii foarte diferite: pe sol, în sau pe scoarța copacilor, pe stânci, mușchi, lemne sau putregai. Aspectul lor este extrem de variat, lichenii fiind împărțiți în patru mari categorii: gelatinoși, crustoși, frunzoși și tufoși.
Pentru draparea pereților propusă de Copacul Vieții srl, se utilizeaza cel de-al treilea tip, deoarece este usor de recoltat, cu un aspect și o textură foarte placută și o paletă foarte variată de culori în funcție de specie, de la alb și lavanda la roșu, verde și chiar negru-cenușiu.

Caracteristicile și comportamentul lichenilor decorativi

Fiind organisme vii, lichenii sunt influențați de mediul ambiant, fiind un bun indicator al nivelului local de umiditate.
Sub pragul normal de umiditate, lichenii se usucă, își schimbă culoarea și își diminueaza volumul – soluția, pulverizarea lor cu apă.
Peste nivelul normal de umiditate, lichenii își măresc puțin volumul și au o culoare și mai accentuată.
În timp, după cca 10-15 ani lichenii vor intra în faza de îmbătrânire. Aspectul uniform va fi înlocuit de unul pestriț, pe masură ce diversele plantute se vor usca și vor muri. Cu toate acestea, este o vârstă mai mult decât respectabilă pentru orice formă de finisare actuala!

Solicitare ofertă